Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Elbiltips - slik bevarer du rekkevidden

Som elbilist vil du merke at bilkjøringen blir litt annerledes enn med en bil med forbrenningsmotor. Plutselig blir du opptatt av å se på rekkeviddemåleren – og tenker på hvordan du kanspare strøm. Rekkevidden påvirkes av flere faktorer. Under gir vi deg derfor noen gode tips om hvordan du kan bevare rekkevidden lengst mulig.

Bli kjent med bilen din

Da vet du hvor langt du kan kjøre - og hvordan du kjører for å spare strøm

Ha en jevn kjørestil

Kjørestilen din har mye å si når det kommer til rekkevidde. Jo fortere du kjører med en elbil, jo kortere kommer du. Derfor er det viktig å ha en jevn kjørestil. Prøv å ha en jevn fart hele tiden. Kjør rolig, og bruk gass og brems så lite som mulig, så langt det lar seg gjøre, og ikke er trafikkfarlig. 

Det bedre å bremse med motoren enn med selve bremsen

Dette fordi elbilen lader hver gang du slipper gassen og lar den rulle. Dette kalles regenerering. Bremser du med motoren i en elbil, lader du batteriene.

Pass på dekktrykket

Rullemotstanden øker når dekktrykket minker, og dette har innvirkning på rekkevidden. Ha derfor kontroll på dekktrykket. Dekk med redusert rullemotstand bidrar til å gjøre elbilen driftsøkonomisk.

Konsentrer deg om batterimåleren – ikke rekkeviddemåleren.

Dette gir en bedre indikasjon på rekkevidden.

Lad når du kan

Et godt tips er å lade når du har mulighet, ikke vent med å lade til batteriet er tomt.

Kulde gir kortere rekkevidde

Rekkevidden reduseres på vinteren. Årsaken til dette er flere. Kulden gjør at batteriene får mindre kapasitet, samtidig som du bruker mer strøm til å holde bilen varm. Parker derfor innendørs hvis mulig, og sørg for å forvarme kupeen i elbilen mens den står til lading. Forsiktig bruk av varmeapparat gir både lavere forbruk og lengre rekkevidde. Bruk derfor setevarmer fremfor å ha klimaanlegget på fult.

Skal du på langtur? - skaff deg oversikt over ladestasjoner

Langkjøring med elbil trenger ikke være noen spesiell utfordring, spesielt om du har en elbil med batteri av en viss størrelse. Likevel kan det være lurt å planlegge litt dersom man skal ut på langtur.

  • Få oversikt over det som finnes av ladestasjoner langs ruten din, og legg inn pauser når du skal lade.
  • Last ned apper til mobilen, slik som appen fra Fortum og Grønn Kontakt. Begge disse har også kartoversikt i vanlig nettleser i tillegg til en dedikert app.